Bank-id

Bank-id

Bank-id är en svensk e-legitimation och fungerar som ett id-kort. Det är en personlig legitimation som visar att du är du. Bank-id är din digitala namnteckning på internet. Du skaffar bank-id hos din bank och kan ha det i mobil, surfplatta eller dator. Ipad är exempel på surfplatta. Med ett bank-id kan du legitimera dig digitalt.

Skydda din kod

Visa aldrig koden till ditt bank-id för någon och säg aldrig koden. Ge aldrig dina koder till någon annan. Det är också mycket viktigt att ingen ser din kod när du knappar in den.

Ge aldrig personlig information i telefon

Din bank ringer aldrig till dig för att be dig slå in din kod. Ring och kontrollera med din bank om du får ett sådant samtal. Myndigheter ringer inte heller till dig för att be om din kod. Arbetsförmedlingen och Skatteverket är exempel på myndigheter.

Ge aldrig personlig information i mejl

Din bank mejlar aldrig för att be dig skicka dina kortuppgifter eller inloggningsuppgifter. Om du får ett mejl från en bank med en länk ska du aldrig öppna filen. Du ska inte heller klicka på en länk som ber dig fylla i något.

Mobilt Bank-id

E-legitimation är ett namn för olika typer av elektronisk legitimation. Bank-id och mobilt bank-id är exempel på e-legitimation. Mobilt bank-id är en digital legitimation som du har med dig i mobilen. Du kan också ladda ner mobilt bank-id på din surfplatta. Det fungerar som din digitala namnteckning.

Du kan använda mobilt bank-id för att till exempel skriva under avtal, göra bokningar, ansökningar och köp. Du kan också använda mobilt bank-id i kontakter med svenska myndigheter. Appen visar vem du legitimerar dig hos.

Det står till exempel: Jag legitimerar mig hos Försäkringskassan.

Alla som har ett svenskt personnummer och en smart mobil eller surfplatta med internetuppkoppling kan skaffa mobilt bank-id. Du kan få mobilt bank-id hos din bank om de har den tjänsten. En smart mobil fungerar ungefär som en dator. Du kan till exempel mejla, använda appar och surfa med en smart mobiltelefon.

Dina digitala pengar

En animerad film om bland annat bank-id, autogiro och Swish.

Gör vårt test!

Se vad du kan och vad du behöver lära dig om dina pengar.

Gör testet här