Betala i tid

Betala i tid

Du ska betala dina räkningar före den sista betalningsdagen. Om du inte betalar så får du en ny räkning, men den nya räkningen har en extra avgift. Det är en påminnelseavgift. Du måste både betala summan på den gamla räkningen och påminnelseavgiften. Betala därför räkningar i tid.
Om du inte betalar den nya räkningen, så skickas räkningen till ett inkassoföretag. Om inte inkasso- företaget får pengarna i tid, så skickas räkningen till Kronofogden.
Skatter, böter och avgifter till staten måste du också betala i tid. Om du inte betalar så skickas räkningarna till Kronofogden. Då måste du även betala en extra kostnad.

Inkassoföretag

Företag som arbetar med att få in betalningar kallas inkassoföretag. De hjälper betalningsmottagare att få in pengar för obetalda räkningar. Betalningsmottagare kan vara till exempel Telia eller Svenska Bostäder.

Inkassoföretag kontaktar ofta de personer som inte har betalat, via brev eller telefon. Ibland föreslår de en plan för att betala skulden.

Kronofogden

Kronofogden är en av statens myndigheter. Det är den myndighet som arbetar med skulder. Kronofogden hjälper både den som ska ha betalt och den som ska betala. Om du har problem med din ekonomi och
inte kan betala räkningar i tid, så får du ett brev från Kronofogden. I brevet finns ett meddelande som kallas betalningsföreläggande.

Kontakta Kronofogden

Kontakta Kronofogden direkt om du får brev om betalningsföreläggande. Det är den som vill ha betalt av dig som har ansökt om betalningsföreläggande. Om
räkningen är riktig ska du genast betala den.

Om du tycker att något är fel på räkningen ska du berätta det för Kronofogden. Kontakta också den person eller det företag som du är skyldig pengar.

Om du inte betalar

Om du inte betalar kan Kronofogden ta pengar från din lön varje månad, för att betala dina skulder. De kan också ta saker från dig och sälja, till exempel din bil. Pengarna används för att betala dina räkningar.

Betalningsanmärkning

Du kan få en betalningsanmärkning om du inte betalar dina räkningar i tid. Då står det i Kronofogdens dataregister att du är skyldig pengar som du inte har betalat. En betalningsanmärkning kan ge dig många problem i din vardag. Du kan till exempel få svårt att hyra en lägenhet, att få banklån, att köpa på avbetalning och svårt att få telefonabonnemang. Betalningsanmärkningen finns kvar i tre år.

Om du inte får betalt

Du kan också kontakta Kronofogden om det är någon som inte betalar dig. Du kan ansöka om att Kronofogden ska hjälpa dig att få in pengarna. Det kallas ansökan om betalningsföreläggande.

Gör vårt test!

Se vad du kan och vad du behöver lära dig om dina pengar.

Gör testet här

Bra att veta

Du är alltid välkommen att kontakta Kronofogden. De hjälper dig gärna och svarar på dina frågor.

Du kan ringa, skriva brev, skicka e-post eller besöka Kronofogden.

prata-budget

Prata betala i tid

  • Har du någon gång fått en räkning med påminnelseavgift? Om ja, hur mycket dyrare var den räkningen än den första du fick?
  • Vad tycker du ska hända när en person inte betalar en räkning?
  • Är systemet med Kronofogden bra?
  • Är det rätt att Kronofogden kan hämta saker från människors hem och sälja för att betala räkningar?

Jämför kulturer

Vad hände i ditt födelseland om du inte betalade en räkning?

Finns påminnelseavgift? Finns betalningsanmärkning?

Kan någon myndighet ta saker och sälja för att betala människors räkningar?

Ordlista

Betalnings­anmärkning Anmärkning som visar att du inte betalat räkningar i tid.

Betalnings­föreläggande Den som vill ha betalt kan ansöka om betalningsföreläggande.

Betalnings­mottagare Person eller företag som ska ha de pengar som betalas in.

Inkassoföretag Företag som arbetar med att få in pengar för obetalda räkningar.

Kronofogden Myndighet som arbetar med skulder.

Påminnelseavgift Extra avgift för att påminna den som inte har betalat en räkning.

Skuld Pengar som du är skyldig någon och måste betala tillbaka.

Summa En mängd pengar eller det tal du får om du lägger ihop flera tal. Också det belopp du ska betala som står på räkningar och fakturor.