Till toppen

Hem / Lärarrummet

Lärarrummet

Behovet av information kring privatekonomi är stort. Många, som är nya i Sverige, säger att de vill veta mer om hur det fungerar här. De vill bland annat få kunskaper om att betala räkningar, låna och spara pengar samt om vilka skydd som finns i samhället. Skydd som till exempel a-kassa, sjukpenning, föräldrapenning och pension.

Sfiekonomi.se är en utbildningssatsning från Finansinspektionen. Den tar upp privatekonomiska frågor och begrepp på enkel svenska. Till materialet finns en kostnadsfri bok ”Dina pengar och din ekonomi” som är anpassad för sfi-undervisningen. I utbildningsmaterialet ingår även elva filmer kopplade till bokens teman. Längden på varje film är några minuter. Till filmerna finns lärarsidor med introduktionstexter till filmerna, skrivuppgifter, tips på övningar kallade ”Siffror och tal” samt facit. Till varje film finns ”Övningar”; diskussionsfrågor, lucktexter, dialoger och faktafrågor till respektive kapitel. Samtliga texter och övningar är utprovade i sfi-grupper. Övningarna är att se som ett smörgåsbord, där det förhoppningsvis finns något som passar gruppen och nivån.

Du som är sfi-lärare eller har liknande undervisning kan beställa boken kostnadsfritt i länken lite längre ner.

Sfiekonomi.se och filmerna fungerar bäst i moderna webbläsare. Äldre webbläsare som Internet Explorer rekommenderas inte. Om du har möjlighet byt gärna till Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari.

Lärarsidor (PDF)

Del 1 – Budget och Skatt
Del 2 – Söka arbete
Del 3 – Bank-id
Del 4 – Trygghet för alla
Del 5 – Pensioner
Del 6 – Boende
Del 7 – Betala räkningar
Del 8 – Betala i tid
Del 9 – Avtal och köp
Del 10 – Spara och låna
Del 11 – Försäkringar